Lyx i köket

Köket är för många hemmets viktigaste rum. Det har blivit populärt att lägga stora pengar på dyra kök, med gasspis eller induktionshäll, kylskåp i retrostil och rostfri espressomaskin. Men om man ska laga bra mat, vilket ju är vad ett kök är till för, så är det annat som är viktigare.

Har man råd så kan en bra spis göra underverk i köket. Men det går egentligen lika bra att laga mat på en vanlig spis, med runda upphöjda plattor, som på en gasspis från Ilve. Det viktiga är att man lär känna spisen och dess funktioner. Däremot finns det andra köksattiraljer som gör stor skillnad för resultaten.

En bra kniv är det viktigaste verktyget i köket

Matlagning är ett hantverk, precis som träsnideri, och precis som en träsnidare behöver bra verktyg så gäller detsamma för en kock. Men även en amatör i köket får bättre resultat med bra verktyg.

Först och främst gäller det att ha en bra kniv. Det finns många dyra köksknivar på marknaden, från tillverkare som Global, Sabatier eller Satake. Men det handlar inte bara om att ha en kniv av bra kvalitet. Man bör se till att hålla den vid bra kvalitet. Köp ett bryne och lär dig använda det. I det här klippet visar tv-kocken Tareq taylor hur man går till väga.

Om det verkar omständligt att bryna kniven inför varje gång du ska använda det kan du lämna in knivarna på slipning med jämna mellanrum. En del är rädda för skarpa knivar, men faktum är att det är farligare med slöa dito.

Det är inte alltid som kniven räcker till för att skära eller hacka råvaror i köket. Det finns flera typer av köksmaskiner som kan göra det här jobbet bättre. Har man bara plats för en maskin bör man välja en stavmixer, som kan sköta de flesta uppgifter i köket. Det finns flera bra produkter, men man bör välja har så många rostfria delar som möjligt, eempelvis från Bamix eller Kitchenaid.