Spa i Sverige

Det finns nog ingenting som förknippas så mycket med begreppet vardagslyx som en helg på spa. Idag finns dessa anledningar i hela landet, från norr till söder, och de blir ständigt fler. Marknaden är långt ifrån mättad.

Ordet spa kommer från den belgiska kurorten Spa, vars namn kommit att bli synonymt med anläggningar där man kan bada i mineralrikt vatten, och ofta också ta del av andra hälsofrämjande behandlingar. Orten Spa har varit känd för sina järnrika källor sedan romartiden.

Men idag behöver man inte åka till Belgien för att besöka ett spa, man behöver inte ens åka till en plats där det finns varma eller mineralrika källor. Däremot finns det alltid någon form av mineralrika bad, ofta också badtunnor eller bubbelpooler, och olika typer av massage. Det öppnar ständigt nya span i Sverige, och ofta har de en speciell inriktning. För det mesta har inriktningen att göra med den plats där spat finns.

Stenmassage på spa

Bra spahotell

Ett svenskt spa är nästan alltid ett hotell med en spaavdelning. För det mesta är det mest prisvärt, och lyxigast, att välja ett spapaket. Paketen finns i många prisklasser, ofta på ett och samma spa. Därför lönar det sig att jämföra de olika paketen, och se vilket som bäst motsvarar de man är ute efter. Har man inte tänkt träna är det t.ex. inte nödvändigt att välja ett paket där man får tillgång till hotellets gym. Vill man övernatta är det nästan alltid mest prisvärt att välja ett spapaket där övernattning ingår.

Några exempel på riktigt bra spahotell i Sverige är de följande:

  • Storhogna högfjällshotell och spa är beläget i Vemdalen i Härjedalen. För den som vill kombinera en vistelse på spa med vandring eller skidåkning är det ett utmärkt val. För kropp och själ erbjuda bl.a. stenmassage och ansiktsterapi, och anläggningen har en vinterträdgård. En annan anledning att välja Storhogna är restaurangen, som arbetar med lokala råvaror, t.ex. svamp från skogarna och fisk från sjön Börtnan.
  • Skepparholmen i Nacka är inte det mest kända spat i kommunen sydväst om Stockholm. Den platsen innehas av Yasuragi på Hasseludden. Men även Skepparholmen är väl värt ett besök. Fokus ligger på nyttigheter från naturen, vilket genomsyrar både spabehandlingen som kostar 198 kronor, och maten som serveras.
  • Varbergs stadshotell är ett av flera exempel på trenden där äldre byggnader, inte sällan anrika hotell, kompletteras med ett spa. Hotellet har funnits sedan 1902, men spat har en modern, asiatisk touch. Det finns flera restauranger på hotellet, och flera spabehandlingar att välja mellan. Dessutom finns ång- och torrbasu, samt ett ”peacock house”, med rum för såväl meditation som ljusterapi.
  • Kosta Boda Art Hotel ligger i glasriket, vilket märks på många sätt. Det mest iögonfallande exemplet är en undervattensutställning med konstglas, som finns i en av hotellets fyra pooler. För att ta del av den rekommenderas simglasögon. Även i restaurangen finns ett glastema, även om man naturligtvis inte har glas i maten. Däremot kan man få massage med uppvärmt konstglas.

Fler spatips finns i den här artikeln.