Svenskar dåliga på att unna sig

Att unna sig själv något då och då kan vara riktigt trevligt. Men vi svenskar är faktiskt inte så bra på att ge oss själva det där lilla extra. Faktum är att vi är några av de sämsta i Europa på detta.

pengar-mynt-torn

Ibland kan man få för sig att unna sig något lyxigt för att sätta lite guldkant på vardagen. Det kan till exempel vara för att man firar något bra eller helt enkelt för att man tycker att man är värd något litet extra. De som inte har råd med att köpa det som de faktiskt vill unna sig, kan ta sig en funderare på om det är dags att ta ett lån eller så kanske man kan öppna ett sparkonto där man sparar till det som man vill unna sig. Viktigt är i alla fall att man faktiskt ser till att skämma bort sig själv då och då. Man mår ju trots allt mycket bättre av det. Men vi svenskar är väldigt dåliga på att unna oss. Sämre än många andra nationaliteter.

Lägger mindre pengar på oss själva

I Dagens Nyheter kan man läsa just att svenskarna är väldigt mycket sämre på att unna sig saker än vad exempelvis fransmän och tyskar är. En ny studie visar detta och den visar även att vi svenskar får dåligt samvete när vi köper det där lilla extra till oss själva. En svensk lägger enligt studien runt 405 kronor per tillfälle när de köper något extra till sig själva. I Europa ligger genomsnittet på 445 kronor. Tyskarna, som unnar sig allra mest, lägger hela 625 kronor på sig själva vid varje tillfälle. De som känner allra minst dåligt samvete för att lägga pengar på sig själva är just tyskarna men även turkarna.

Vill muntra upp oss

Varför svenskarna ibland lägger pengar på sig själva har ofta att göra med att man vill ge sig själv lite uppmuntran. Medan vi svenskar muntrar upp oss själva, tänker de flesta övriga européer att de är värda något extra när de unnar sig. Några som inte har någon emotionell koppling till att dem handlar till sig själva och unnar sig, är även här tyskarna. De handlar till sig själva för att de helt enkelt känner att de har pengar över.