Undvik Ikea om ni älskar varandra

Ikea är alla svenskars favorit när det kommer till att shoppa möbler. Men om ni älskar varandra ska ni undvika att åka till varuhuset för att köpa möblerna. Beställ dem hemifrån eller gå på varuhuset var för sig – annars är risken att ert förhållande faktiskt går i kras.

21102465-entren-till-ikea-kungens-kurvaAmerikanarna brukar skoja om att Ikea är svenska ordet för ”bråk” och visst stämmer det inte, men man förstår definitivt vad de syftar till. En dag på varuhuset slutar sällan i glada miner och tidningarna har tidigare skrivit om hur forskare faktisk kopplat shopping här som en stor anledning till varför par väljer att skilja sig. Samma gäller vid en renovering, att bråk uppstår. Kanske var tanken att tillsammans bygga ett mysigt utomhusspa och sedan möblera hela uteplatsen med vackra möbler. Men resultatet blev ett stort bråk, ett uppbrott eller rent av en skilsmässa. Varför då? Något som skribenten Hugo skriver i en artikel hos Svenska Dagbladet är att han helst inte åker dit, i alla fall inte med sin fru. Han ser nämligen Ikea som minerad mark för kärlekspar. Och visst har han rätt som han säger – små diskussioner om vardagliga ting och inköp urartar snabbt och enkelt till bråk och tjafs om något betydligt större än så.

Ikea banar väg till bråk

Som skribenten beskriver Ikea är varje avdelning egentligen ett dolt och potentiellt relationsdilemma. Sov- och sängavdelningen öppnar gärna upp för diskussioner och tankar om samlivet där hemma, köksavdelningen minner om jämställdhetsdebatten och barnavdelningen med alla dess leksaker och finurliga möbler kan snabbt ge upphov till heta debatter i ämnet Barnuppfostran. Och på vilken avdelning man än hamnar på så uppdagas snabbt de skilda åsikterna i smak och stil för vad för produkt det är man vill inreda med. Han vill ha den praktiska och ganska tråkiga Billy-bokhyllan medan hon vill ha den moderna ”i samarbete med känd designer” dyra hyllan som mer är en inredningsdetalj än något du faktiskt kan använda för dess ändamål. Här kommer diskussionerna om framtid, nutid och dåtid kastandes mot en i rasande fart och bilturen hem från varuhuset ekar av tystnad, så för ert förhållandes skull – undvik Ikea om ni älskar varandra och vill fortsätta med det ifred.