Unna sig ett lån

Att få ekonomin att gå ihop är inte det enklaste alla gånger, och då kan ett lån vara den bästa lösningen att få livspusslet att passa ihop rent finansiellt – och det är faktiskt vanligare än man tror att ta lån i detta syfte: men det gäller att tänka till både en eller två gånger innan man tar sig ett lån – det kan nämligen påverka din framtida kreditvärdighet.

”Självklart är det bäst att spara ihop pengarna först så att man slipper låna. Men ibland kan det kanske ändå vara nödvändigt att låna till julhelgen, en semester, ett bilköp eller göra någonting annat som du har drömt om. För den som inte har en bostad som säkerhet kan ett privatlån ibland vara lösningen.” läs mer här.

bank.låna.pengarPrecis som citatet avslöjar kan ett lån ibland vara värt att unna sig, även om det är ett privatlån och enligt Göteborgs Posten är det just unnande som privatlånen oftast används till. Men för att låna smartast och inte bara dra på sig en skuld finns ett knep, och det är att jämföra kreditgivare för att se vart du får bäst villkor. Något som låter både bra och självklart för många, men det finns en baksida. Ju fler aktörer du testar att ansöka om lån hos desto fler kreditupplysningar görs på ditt namn och det bidrar i slutänden till att det blir svårare för dig att beviljas ett lån med passande villkor tillslut. Därför är ett tips att alltid kontrollera om möjlighet finns att göra en låneansökning utan UC, något man kan läsa mer om hos exempelvis https://www.flexlimit.se/lana-pengar/utan-uc.

Vad innebär en kreditupplysning?

Vad som händer när långivaren tar en kreditupplysning på dig är att denne ser hur din skuldsättning ser ut och genom det beräknas din kreditvärdighet i risk vilken mäts i procent. Det som komplicerar det hela är att för varje gång en sådan görs så ökar denna risk-siffra, så oavsett om du är skuldfri och har fast inkomst så stiger din kreditrisk med antalet kreditupplysningar gjorda i ditt namn, förklarar Svenska Dagbladet. Så om möjligheten finns att lån utan UC – kika närmare på det alternativet så kan du unna dig mer utan att riskera din kredit.